Woonhuis Hollandseweg, Wageningen

In de bosrijke villawijk van Wageningen Hoog zijn veel woningen aan vervanging toe. Die slag is in volle gang. Op deze kavel stond een houten noodwoning. De nieuwe eigenaren zochten een ontwerp voor hun toekomstige woning. Een eenvoudig woonprogramma: woonkamer/ keuken/ eetplek en slapen met badkamer en wasruimte. Daarnaast ruimte voor 2 logeerkamers werkkamer en een garage, alsmede de mogelijkheid voor een kelder.

Op basis van uitspraken van de opdrachtgevers omtrent wonen in het bos en privacy t.o.v. de buitenwereld: een ontwerp wat zich van de weg afkeert en zich opent naar het bos. Verdeel het ruime programma verder in twee massadelen zodat enerzijds het voor twee mensen, de opdrachtgevers, niet te groot is maar dat het ook in de uitstraling op de kavel beter past als een huis in het bos.

De delen zijn verdeeld als woonmassa en dienstgebouw, naast elkaar. De tussenliggende ruimte is beider ontsluiting. Dienstgebouw is ondergeschikt in massa en materialisering. Houten, vergrijzende bekleding, diepliggende ramen. De woonmassa heeft een naar de straat toe gemetselde gevel welke het gevoel van afstand creëert, zeker t.o.v. de achter- en zijgevel die vrijwel geheel van glas is. Enkele elementen staan in die glaswand, zoals de keuken en de haardpartij. Door het gebruik van houten lamellen wordt de indruk gewekt dat ook dit transparante gevels zijn. Dat glas loopt door tot onder het hellend dak. Deze loopt 1 meter vrij boven de verdiepingsvloer. Hierdoor is er in de slaapkamer op de eerste verdieping een directie visuele relatie met het terrein naast en acht het huis. Slapen in het bos.

Ontwerp: Arend Ottink

Bouwer: Bouwbedrijf Kreeft, Ede