Verbouw Woonhuis Bezuidenhout

Het oostelijk deel van Ede ligt verhoogd en hier staan de meeste vrijstaande woningen van deze bebouwde kom. Het Bezuidenhout is een zeer geliefde locatie met een volwassen bomenlaan. Een van de eerste woningen aan deze laan is deze van origine 50-jaren woning. Het herstel van deze woning met een volwassen nieuwe uitbreiding werd de opdracht. De opdrachtgeefster was zeer gecharmeerd van de 50-jarenstijl maar ook van de stijl van James Cutler, een Amerikaanse architect.

In het algemeen zullen wij als buro datgene wat een helder eigen karakter kent respecteren en versterken waar dat kan. Het originele huis heeft die helderheid en daar zetten we een stevig volume naast, complementair. In de oksel van die twee massa’s plaatsen we de lichtste constructie, de nieuwe woonkamer, als een serre.

De gehele woning werd gestript en ontdaan van alle aan-en bijbouwen die zich in 40 jaar aan de woning hadden gehecht. Een duidelijke schuine lijn door de bestaande woning en de nieuwe aanbouw legt een verbinding tussen de verschillende delen van het ontwerp en zorgt voor een verruiming van het beeld vanuit het huis naar de tuin, die hierdoor in de volle breedte kan worden waargenomen. Het nieuwe massa heeft nauwelijks details en is daarmee sterk afwijkend van de bestaande woning en de serre.

 

Ontwerp: Arend Ottink, Martijn van Raaij

Bouw: Bouwbedrijf Van Ree. Ede