Woningen Pennstate, Ede

Alle delen van de wijk Rietkampen te Ede worden ontsloten door de Laan der Verenigde Naties. Op afslagen en verdeelpunten zijn rotondes ontworpen met elk een thema ontleend aan de vier elementen: water aarde vuur en lucht. De ontwerper Hans Han Roebers mocht deze rotondes, in opdracht van de gemeente Ede, ontwerpen. Aan het eind van het eerste rechte stuk van de ontsluiting ligt nu de rotonde “lucht”. Aan ons buro werd gevraagd 8 woningen in datzelfde thema te ontwerpen.

Het thema “lucht” in een gebouw, wat in principe een gesloten massa is, aan te brengen is aan de buitenzijde uitgewerkt door het toepassen van “losse” schermen en ver uitkragende elementen. Intern programma lucht geven door een vides en lichtintreding.

De woningen staan in een deel van de cirkel rondom de rotonde. Vanaf de binnenzijde van de cirkel worden zij ontsloten. Daarmee zijn de woningen aan de rotondezijde 4800mm taps uitlopend aan de buiten- achterzijde 7200mm breed. Het type is een drive-in woning: garage en entree naast elkaar, met daarachter een woonkamer met een dubbelhoge ruimte. De keuken en eetplek op de eerste verdieping kijken in deze vide en hebben door de dubbelhoge achtervensters uitzicht op het achter terrein. Slapen op de tweede verdieping en in de studio op denkniveau. Een groot dakterras op dit niveau geeft extra lucht aan het gebruik van de woning.

Ontwerpteam: Arend Ottink, Reinier Ubels

Bouw: Keldermans Bouwbedrijf