Sybron Chemie

De Keesomstraat te Ede is de invalsweg voor Ede vanaf de snelweg A12. Het tweede deel vanaf de snelweg doorsnijdt een industrie/ kantoren wijk. Het terrein van Sybron grens aan deze weg. de fabriek onderging een structurele upgrading als gevolg van regelgeving. Gelijker tijd stond een uitbreiding op het programma. Nieuwe opslaghallen, loadingdock en een bluswaterkelder waren nodig.

De locatie van de uitbreiding aan de Keesomstraat, de plaatsing van de loadingdocks gaven hier het thema aan: “verspreiding”.

De onderdelen van het programma, hal 1 en hal 2 (voor “ontploffingsgevaarlijker” stoffen) en de bestaande gebouwen werden losgeplaatst. De ruimtes daartussen, loadingdock en technische ruimte, voorzien van glas. Daarmee ontstond lucht in de opbouw. Het ruimtevakwerk van octatube gaf verder vorm aan het thema “verspreiding”. Hal 2 kent een ronde vorm welke relateert aan de bocht in de naast liggende straat, ook aan de soort opslag van de stoffen. Zo gaat ook het gebouw “op reis”. De wand de grote opslaghal langs de keesomstraat was een uitgelezen kans om aan Chemie nog een verbeelding te geven. Een soort billboard met het periodiek stelsel als een mozaïek aangebracht.

Ontwerp: Arend Ottink

Bouw: Kuin Bouw te Ede